módszerek, vallomások · 방법

다나 2018. 10. 27. 18:30


Ez egy egészen jó dal^^


Nehéz elkezdeni az utolsó poszt írását...

Eredetileg a 2019-es évet akartam azzal nyitni, hogy elbúcsúzom itt tőletek és valami nosztalgiába fulladó érzelmes posztot írok az elmúlt 8 és fél évről, de ehelyett egy tisztázó posztot kívánok írni a blogomról, a használhatóságáról és hogy mire jó, meg mire nem.

Nem titkolom, ennek apropója két bejegyzés a gyakorikerdesek.hu-n, mely oldal szakértői mivoltát nyilván lehet vitatni, de ha kellő fenntartással kezeljük a válaszokat és utánajárunk a kapott információknak, akkor hasznossága kevéssé vitatható. Ezen az oldalon két kérdés kapcsán is, mely az önálló koreai nyelvtanulás mikéntjéről érdeklődik, a kapott válaszok közt megemlítik a blogomat. Egyszer mint olyat, amivel nem sokat lehet érni (gondolom inkább elérni), illetve pár hónap múlva már mint kifejezetten nem javasolt forrást, egy szintre helyezve az általam is bőszen kritizált Lingua Koreai társalgás c. könyvvel. Nos, ez a két megjegyzés késztetett arra, hogy tisztázzam e blog célját, funkcióját és hogy miért is nem írom tovább. (Megjegyzés: a kérdést és ahogy sejtettem is, a félreértést a kommentelő félmondatai körül azóta tisztáztuk privátban, de a bejegyzéseket a gyakorikerdesek.hu-n utólag nem lehet megszerkeszteni, ezért ezek ott fognak maradni.)


Mi a blog funkciója?

Általánosságban a blog az a műfaj, amit az Y generáció előszeretettel használ arra, hogy one to many információkat, élményeket, tapasztalatokat, gondolatokat stb. közvetítsen bizonyos periodicitással, naplószerűen időrendbe rendezett posztokban. A blogger szakértelmén, közzétett tartalmainak szakmai szempontból megbízható mivoltán múlik, hogy egy bizonyos blog „szakértői” szintre emelkedik, vagy csak megmarad úgymond műkedvelő, „véleményes” blognak, melyek különben hatásosságuknál fogva sokkal nagyobb befolyással tudnak lenni a közvéleményre, mint a szakértői blogok. Ez a blog természetesen szakértői kíván lenni abban az értelemben, hogy a nyelvtani bejegyzések – noha biztosan nem hibátlanok – szakmai szempontból hiteles forrásból építkeznek. A blog 2/3-át a Talk to me in Korean bejegyzései teszik ki, melyeket elsősorban az Osváth-tankönyv, a Korean Grammar in Use tankönyvcsalád, a My Korean I-II., és a Yonsei grammatikájából egészítettem ki, mivel nem találtam kielégítőnek a TTMIK leckéit. A saját készítésű nyelvtani posztok forrásai szintén a fenti könyvek. A blog maradék 1/3-át olyan módszertani bejegyzések és előadások teszik ki, melyeket szintén sok utánajárás, mások tapasztalatainak kutatása és sok-sok szakirodalmazás előzött meg, de természetesen ezek szakmai professzionalizmusát lehet vitatni. Ezen kívül még sikeres nyelvvizsgázókkal, tolmácsokkal készült interjúk színesítik a blogot, néhány hanja-lecke, TOPIK nyelvvizsgával kapcsolatos posztok, illetve néhány szó- és kifejezésgyűjtemény. A blog stuktúrája a kategóriákból vagy ebből a posztból átlátható, és nagyon jól használható a blog 검색 funkciója is.


Mi a blog célja?

Egyetértve a gyakorikerdesek.hu kommentelőjével, a bloggal valóban nem lehet sokáig elérni és önálló nyelvtanulásra sem alkalmas abban az értelemben, hogy valaki az első poszttól az utolsóig megtanulja őket. Azonban a blog ezt egyetlen helyen sem állítja, így úgy érzem, a kommentelő olyasmit kér számon a blogtól, amire az nem is hivatott. Mind az autonóm nyelvtanulásról írott előadásomban, mind a linkgyűjteményben a blog maga nem is szerepel mint nyelvoktató oldal vagy forrás, mivel nem az. Egy nyelvoktató oldal ugyanis minden készségterületre (듣기, 읽기, 쓰기, 말하기, 어휘, 문법) igyekszik tudást és gyakorlatot kínálni, amire ez a blog nem vállalkozik. Ez a blog jobbára nyelvtani tudást kíván nyújtani magyar nyelven és módszertani ötleteket megosztani nyelvtanulókkal. Amennyire tudom, a legtöbben a blogom posztjait csak kiegészítésként használják, például visszaellenőrzésre, hogy jól értették-e az angol magyarázatot egy tankönyvben, vagy ha az angol nyelvű koreai tanfolyamon elveszítik a fonalat. Ez a blog pontosan erre való, semmi többre. Szerintem nincs komolyan vehető nyelvtanuló, aki egy blogból tanul koreaiul és semmi másból. 


Meddig lehet a bloggal elérni?

Ezzel a bloggal túl sokáig nem lehet elérni és ebben is igazat adok a kommentelőnek. Ennek egyik oka, hogy a tartalom zömét kitevő TTMIK leckék végig a 3szinten maradnak, szókincs tekintetében pedig még a 2-öt sem haladja meg, ami nagyon-nagyon kevés. Pusztán nyelvtani tudással meg nem sokra lehet menni. Éppen ezért kaptak helyet különben olyan bejegyzések a blogban, amik a készségterületek fejlesztésének módjaival foglalkoznak, illetve a linkek közt bőséges tankönyvajánló is található. Tehát azt javaslom mindenkinek, hogy lásson túl a TTMIK lecókon és olvassa el ezeket a bejegyzéseket is.


Miért nem írom tovább a blogomat?

Egyrészt azért hagyom abba, mert okafogyottá vált a blog, úgy érzékelem, hogy a 10 évvel korábbi állapotokhoz képest mostmár vannak jól bevált források, könnyen beszerezhetőek jó tankönyvek mindenféle nyelven, a youtube tele van jobbnál-jobb vloggerrel, így egyre kevesebben fordulnak hozzám és a FB oldalamhoz ilyen jellegű kérdésekkel, ami nagyon jó hír. A középszintű grammatikai anyagból ugyan még lenne pótolnivaló, haladó szintre viszont szerintem nincs szükség magyar nyelven, mert egy haladó szintű koreai nyelvtanuló már egynyelvű anyagokat használ jó esetben. A másik ok, ami miatt abbahagyom, hogy nagyon sok időmet viszi el a szegedi koreai kulturális közösségépítés, és jövőre nagyon szeretném, ha egy kisebb nyelvtanuló csoport is összejönne, hogy együtt tanulhassunk, ami még több idő. Ezen kívül sokkal több időt szeretnék a koreai nyelvi tanulmányaimba fektetni, mert ez egy végtelen út számomra tele kalandokkal és még mindig nagyon sok felfedeznivalóra akadok.


El fog-e tűnni a blog?

Nem. Legalábbis ha rajtam áll, nem fog eltűnni és soha nem lesz fizetős sem a tartalma. A blog missziója, hogy ilyen patetikus szót használjak, a tudásmegosztás és a tanulástámogatás mellett egyértelműen a(z önálló) koreai nyelvtanulásra való buzdítás és mindig remélem, ez a szenvedély átragad valamiképp a blog olvasójára is. A koreai nyelv gyönyörű, izgalmas, mély és ha kellő szorgalommal és lelkesedéssel kutatjuk, tanuljuk, akkor megragadható, megérthető és olyan értékeket kaphatunk tőle, melyek feltehetően nemcsak minket fognak gazdagítani, de valamiképp másokra is átragyog.


Hát mégis sikerült érzelgősnek lenni így a végére…


Viszlát mindenkinek és tanuljatok szorgalmasan koreaiul! ♥    

저는 한국사람인데요. 영어를 잘합니다. 헝가리어를 배우고 싶습니다. 저는 헝가리어를 배우고 당신은 한국어를 배우고 서로 도울 사람을 찾고 있습니다. Skype ID: boazleee 입니다. 원하시면 연락주시기 바랍니다.