módszerek, vallomások · 방법

다나 2020. 7. 12. 18:23

Többen kérdezték tőlem mostanában, hogy milyen mobil-alkalmazásokkal tanulok koreaiul. Én nem nagyon hiszek abban, hogy a jól szerkesztett, minden készségterületet fejlesztő, szakértők által összeállított, sokféle szöveget tartalmazó tankönyvet bármelyik applikáció is képes lenne helyettesíteni, de nagyon jók lehetnek egy-egy készségterület fejlesztésére. Amikor én elkezdtem tanulni 2010-ben, még nem is voltak koreai nyelvoktató app-ok, de nem valószínű, hogy akár csak az alapokat is ilyen programokkal tanultam volna meg. Ennek két oka van: részben a grafomániám miatt, imádok kézzel leírni koreai szövegeket, és ez nekem sokat segít a memorizálásban is, telónyomkodással én nem nagyon jegyzek meg semmit. Ez amúgy a telón használt szókártyáimra is igaz, ott is mindig be van kapcsolva a „rajztábla”, hogy az ujjammal leírogathassam a szavakat. A másik ok a tanulási környezet, mobilt jellemzően vagy ágyban használok fekve, vagy a buszon, de tanulni egyértelműen íróasztalnál szeretek, gőzölgő teával és színesekkel teli tolltartóval, meg az orrom előtt szép koreai képekkel. Maga a környezet is inspirál és segít abban, hogy elmerüljek a koreai nyelvtanulásban, a buszon, ágyban inkább csak böngészgetni szeretek.

 

És akkor jöjjön a lényeg. Én ezeket töltöttem le és használom:

 

Naver szótár / 네이버 사전 A Daumot is szeretem, de az nekem mindig leakadt a telón. Erényeiről ódákat lehetne zengeni.

 

 

 

 

 

Whale böngésző / 웨일 A Naver böngészője, kezdőlapon a Naver-rel, amit személyre szabhatsz, így egy kattintással ott lehetsz a hírek, vagy a bulvár oldaladon, olvashatod a kedvelt blogjaidat, amiket csoportosíthatsz különböző szempontok szerint, megnézheted a café-idat (online közösségek, fórumok), vagy a leveleidet. A kezdőlapon rögtön látod, milyen idő van Koreában, és egy gombnyomással videókat nézhetsz vagy rádiót is hallgathatsz.

 

 

 

ANKI / 안키 Szókártya alkalmazás, amiről már nagyon sokat meséltem. Van, aki szereti, van, aki nem, tény, hogy lehetne jobb is, én pl. nagyon tudnám értékelni, ha kinyomtatható listákat is lehetne belőle produkálni, de nagyon szeretem. Aki grafikusabb felületre vágyik, annak a Quizlet-et és a Memrise-t ajánlom.

 

 

                                                                                                                        

KakaoTalk / 카카오톡 Ami nélkül szerintem koreaiakkal érintkezni nem egyszerű. Chatprogram, amivel kapcsolatot tarthatsz koreai ismerőseiddel, vagy ha online chatcsoportokat keresgélsz, akkor ismerősökre akadhatsz. Mindent tud, videó- és hangüzit is küldhetsz, cuki reakciógifek, hátterek stb. és ami lényeges, jó minőségű, ingyenes beszélgetést garantál. Alternatíva lehet még a Line alkalmazás.

 

 

 

Cafék / 카페 Koreai online közösségek. A VIXX fancaféban már 2013 óta aktív vagyok, de a Naver Caféit csak mostanság fedeztem fel. A Daum Café-i inkább fórumokra hasonlító tartalommegosztást és kommunikációt biztosít, míg a Naver café inkább blogszerűek, a saját blogbejegyzéseidet is átmozgathatod. A Daumon a VIXX hivatalos caféjában jellemzően üzeneteket írok a tagoknak, vagy részt veszek trendelésekben, a Naver-en egyelőre könyves café-kba léptem be, és bejegyzéseket olvasgatok.

 

 

 

 

Twitter / 트위터 Mikroblog alkalmazás, melyen koreai híroldalakat, a VIXX tagokat és kulturális oldalakat követek, ezeket listába rendezem, így ha nincs időm mindent végigolvasni, akkor csak az épp preferált tartalmakat böngészem át. Mivel mikroblog, ezért akkor is nagyon jó, ha nincs időm teljes cikkeket végigolvasni, de nem akarok lemaradni az aktuális eseményekről. Alternatíva lehet: Instagram - ami ugyan képdominált, de minden koreai hír- és kulturális oldal vezet IG-t is 

 

 

 

Podbbang / 팟빵 Podcast alkalmazás, melyen irgalmatlan mennyiségű rádió és podcast felvételt tudtok hallgatni. Feliratkozhattok tartalmakra, letölthetitek őket és kommenteket is küldhettek. Én jellemzően házimunka közben hallgatok meg egy-egy izgalmasabb darabot, és utána letöltöm a telómra, hogy ingázás közben újrahallgassam. Alternatíva lehet a Naver audioclip.

 

 

 

E-book readerek és koreai könyvesboltok applikációi Minden nagyobb koreai könyvesboltnak van e-book applikációja, ami azért izgi, mert mindig lehet ingyen letölthető e-book-okra is akadni. Például ha a Ridibooks (리디북스) app-ját letöltöd, akkor letölthetsz egy kortárs koreai irodalmi sorozatot is (한국 현대문학 시리즈). Másik vonzó oldala ezeknek az app-oknak, hogy van felolvasó funkciójuk, választhatsz női, férfi, sőt néhánynál gyerekhang közül is, beállíthatod a felolvasás sebességét. Nálam a Ridibooks (리디북스) és az Aladdin (알라딘) e-book app-ja van letöltve, és egy ePub reader, amivel letöltött koreai könyveket olvasgathatok.

 

 

 

Egyéb app-ok. Van két alkalmazás, amiket ritkán használok, de rajta vannak a telómon, az egyik a 한자변환, ami egy egyszerű app arra, hogy a kívánt koreai szavakat 한자-ra váltsam, például ha az Anki-mba akarom tenni mint kártyát, a másik pedig a Sejong Intézet 시사 한국어 appja, ami felsőfokú tematikus szavakat tanít hírekből, nagyon klassz gyakorlatokkal, de még mindig elég sok leckét nem vettem át ezekből.

 

Nos, ennyi alkalmazásom van. Minden bizonnyal szép számmal akadnak nagyon jó app-ok még a koreai nyelvtanuláshoz, de nekem ennyi alkalmazás fér bele az időmbe.

Nálam a twitter kezelőfelülete koreaira van állítva :) (a tv-ben meg most megy a 뮤직뱅크 )